Ο φετινός International Solving Contest (ISC 2009), που διεξάγεται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες του κόσμου στη λύση των ίδιων σκακιστικών προβλημάτων, έγινε φέτος σε δυό ελληνικές πόλεις : Αθήνα και Πάτρα.

Στην εξαιρετική ιστοσελίδα του Σ.Ο. Πατρών http://www.sopatron.gr/Kallit.%20Skaki%202_1.htm , εκτός από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, υπάρχουν και τα 12 προβλήματα με τις λύσεις τους.

Πρώτος και σταθερός στην Ελληνική κατάταξη των λυτών, για μια ακόμα φορά, ο διεθνής μετρ στη λύση προβλημάτων Θεσσαλονικιός Κώστας Πρέντος με αποτέλεσμα διεθνούς επιπέδου (49,5 βαθμοί σε 60 δυνατούς). Δεύτερος ο Παναγής Σκλαβούνος (26, ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση στον 1ο γύρο) και σχεδόν στην ίδια βαθμολογία ο Ανδρέας Παπασταυρόπουλος (25.5, κάτω από τις γνωστές του δυνατότητες) και ο Παναγιώτης Κονιδάρης (25, που ταξίδεψε από το Μεγανήσι Λευκάδας). Πέμπτος ο Δημήτρης Σκυριανόγλου (22.5, που χρειάσθηκε και έφυγε νωρίτερα στο 2ο γύρο). Ο Λευτέρης Μαρκεσίνης (21), της νέας γενιάς του Ζήνωνα Γλυφάδας ανέρχεται σταθερά .

Ακολούθησαν οι Γιώργος Σπυρόπουλος (19, πρώτος Πατρινός), Μανώλης Μανωλάς (15.5), Γιώργος Φινοκαλιώτης (12,5) και Θανάσης Σπηλιάδης (12) από την Πάτρα, Γιάννης Γαρουφαλίδης (11,5), Παντελής Λυκουριώτης και Φίλιππος Τερζής (11) από την Πάτρα, Άντζελα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνος Σμπούκης, Ηλίας Γεωργάκης (10), ενώ λιγότερους από 10 βαθμούς πήραν οι Πετρίδης, Μουρούτης και Γεωργόπουλος.

Υπολογίζεται ότι έλαβαν μέρος 250 λύτες σε όλον τον κόσμο. Ανεπίσημα αποτελέσματα των άλλων χωρών θα ανακοινώνονται στο forum http://www.matplus.net/pub/start.php?px=1233038551&app=forum&act=posts&fid=tt&tid=474. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται προς το τέλος Μαρτίου στην ιστοσελίδα της PCCC http://www.saunalahti.fi/~stniekat/pccc/index.htm