Σκακιστικό Κύπελλο Ομάδων 2016 Εις μνήμην Σπύρου Μπίκου

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Από το Σεπτέμβρη διανύουμε το 30ο έτος που ο Σπύρος Μπίκος λείπει από το σκάκι της Αττικής. Τα Σωματεία, που αναφέρονται πιο κάτω, προκηρύσσουν το Σκακιστικό Κύπελλο Ομάδων 2016 , του ανιδιοτελούς εργάτη της μαζικής ανάπτυξης του σκακιού στην Ελλάδα (που κάθε χρόνο, την περίοδο της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου, διοργάνωνε το κύπελλο «ΟΧΙ» στην Αττική ) και καλούν τα σκακιστικά τμήματα των σωματείων για τη συμμετοχή τους.

1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία με μία ή περισσότερες ομάδες. Για να συμμετάσχουν σωματεία, που δεν ανήκουν στην ΕΣΣΝΑ, πρέπει να δηλώσουν ως έδρα αγώνων, για το Κύπελλο αυτό, σκακιστικό χώρο στο Νομό Αττικής ή να αγωνίζονται στην έδρα του αντιπάλου τους.

2. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν έγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας και να το προσκομίζουν πριν από την έναρξη του αγώνα. Οι συνθέσεις κάθε ομάδας θα είναι εξαμελείς, με σειρά του πίνακα αξιολόγησης ΕΛΟ Β΄ εξαμήνου της ΕΣΟ. Σε περίπτωση ίδιας αξιολόγησης, προηγείται ο σκακιστής με μικρότερο Αριθμό Μητρώου στην ΕΣΟ. Κοινοτικοί και αλλοδαποί σκακιστές κατατάσσονται στη σύνθεση κατ’ εξαίρεση με βάση το διεθνές τους ELO ( Νοεμβρίου 2016 ), αν υπάρχει. Οι σκακιστές δεν μπορούν να μετακινηθούν σε επόμενο γύρο σε άλλη ομάδα του ιδίου Σωματείου καταλαμβάνοντας θέση σε κάποια από τις τρεις πρώτες σκακιέρες. Στην αρχική κατάταξη, οι ομάδες θα τοποθετηθούν σύμφωνα με τη σειρά που είχαν λάβει στα ομαδικά πρωταθλήματα κατηγοριών του 2016. Οι ομάδες που δεν συμμετείχαν, καθώς και οι πέραν της πρώτης ομάδες του ίδιου σωματείου, θα τοποθετηθούν στη συνέχεια της αρχικής κατάταξης, μετά από κλήρωση.

3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Θα διεξαχθεί με Ελβετικό σύστημα Επτά ( 7 ) γύρων σε 2 ομίλους : Όμιλος Α1 με διεθνή αξιολόγηση (ELO fide rating). Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στον όμιλο Α1, αναλαμβάνουν το κόστος της διεθνούς αξιολόγησης των σκακιστών τους, που φθάνει τα 9 euro. Ο τραπεζικός λογαριασμός, θα κοινοποιηθεί με συμπληρωματική προκήρυξη. Όμιλος Α2 χωρίς διεθνή αξιολόγηση και χωρίς κόστος αξιολόγησης.

4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ Οι αγώνες θα διεξάγονται στις έδρες των σωματείων. Ημέρες των αγώνων ορίζονται οι ακόλουθες Κυριακές με ώρα έναρξης 10,30 πμ : 1ος γύρος: Κυριακή 06/11/2016 2ος γύρος: >> 13/11/2016 3ος γύρος: >> 20/11/2016 4ος γύρος: >> 27/11/2016 5ος γύρος: >> 04/12/2016 6ος γύρος: : >> 11/12/2016 7ος γύρος: : >> 18/12/2016 Η διεύθυνση αγώνων διατηρεί το δικαίωμα μεταβολής του προγράμματος.

5. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ: 1 ώρα και 30 λεπτά + 30 δευτερόλεπτα ανά κίνηση κάθε παίκτης για όλη την παρτίδα. Σκακιστές που δεν προσήλθαν στον αγωνιστικό χώρο μία ( 1 ) ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, μηδενίζονται.

6. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέχρι την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016 στον Δημήτρη Σταματάκο, e-mail: krokeatis@yahoo.gr, τηλ. 6956021777 ή στη Ντίνα Σερετάκη, .e-mail:seretakidina@gmail.com, τηλ. 6972571596 αναφέροντας επί πλέον : Α. Υπεύθυνο ομάδας και τηλέφωνο Β. Διεύθυνση και τηλέφωνο αγωνιστικού χώρου. Γ. Διαιτητές από τον Πίνακα της Κ.Ε.Δ. που θα χρησιμοποιήσουν στους εντός έδρα αγώνες Ομάδες που δηλώνονται εκπρόθεσμα θα μετέχουν από τον 2ο γύρο. Με τη δήλωση συμμετοχής το σωματείο αποδέχεται πλήρως και χωρίς επιφύλαξη όλους τους όρους της Προκήρυξης.

7. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΩΝ - ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – ΔΙΑΦΟΡΑ: Η Επιτροπή Αγώνων θα αποτελείται από τους εξής: ΔΙEΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ : Γιάννης Σπυρακόπουλος, τηλ.6947729930, e-mail : yanhios@yahoo.gr ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ : Βιργινία Ψωμά, τηλ.6972252954, e-mail : vir_psoma@hotmail.com ΒΟΗΘΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ : Δημήτρης Σταματάκος, τηλ.6956021777, e-mail : krokeatis@yahoo.gr ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΜΙΛΟΥ A1 : Παναγής Σκλαβούνος τηλ.6932146398, e-mail : askl27@otenet.gr ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΜΙΛΟΥ A2: Τάνια Κάραλη, τηλ. 6975300614, e-mail : tkarali@windowslive.com Τα εντός έδρας Σωματεία θα πρέπει : Α. Να γνωστοποιούν άμεσα το αποτέλεσμα στους Επικεφαλής Διαιτητές ή στους Υπεύθυνους των Ομίλων. Β. Nα στέλνουν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας τα φύλλα αγώνων στα e-mail : vir_psoma@hotmail.com ή krokeatis@yahoo.gr. Η μη έγκαιρη αποστολή του Φύλλου Αγώνος θα καθυστερήσει την ανακοίνωση των αγώνων του επόμενου γύρου και αποτελεί λόγο εξαίρεσης της ομάδας από επόμενους γύρους του Κυπέλλου. Γ. Να προσκομίζουν στην ΕΣΟ εντός μίας (1) εβδομάδας τα ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ φύλλα αγώνων.

8. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Σε κάθε σκακιέρα η νίκη παίρνει 1 πόντο, η ήττα 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5), μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Η νικήτρια ομάδα βαθμολογείται με 2 βαθμούς, σε περίπτωση ισοπαλίας οι δύο ομάδες παίρνουν από 1 βαθμό, ενώ η ηττημένη ομάδα παίρνει 0 βαθμούς. Ο Νικητής χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 2 βαθμούς και 6 πόντους. Από την ομάδα που ηττήθηκε χωρίς αγώνα αφαιρείται 1 βαθμός, από τη συνολική της βαθμολογία, μετά και τον τελευταίο γύρο. Σε περίπτωση που ομάδα κληρωθεί bye βαθμολογείται με 2 βαθμούς και 3,5 πόντους. Ομάδα που θα πάρει εξαίρεση στους 2 πρώτους γύρους, θα πάρει από 1 βαθμό 3 πόντους σε κάθε γύρο. Ομάδα που δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί σε ένα γύρο πρέπει να δικαιολογηθεί επαρκώς για να συνεχίσει να συμμετέχει. Ομάδα που δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί δύο φορές, θεωρείται ότι αποχωρεί από το Πρωτάθλημα. Ομάδα που δεν προσήλθε σε αγώνα χωρίς να έχει ειδοποιήσει εγκαίρως το αντίπαλο σωματείο και το Διευθυντή Αγώνων αποβάλλεται από το πρωτάθλημα.

9. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ Για την τελική κατάταξη χρησιμοποιούνται κατά σειρά τα εξής κριτήρια: • Βαθμοί, • Κατάταξη (βαθμοί, πόντοι) μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων. Το κριτήριο δεν εφαρμόζεται αν κάποιος αγώνας μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων δεν πραγματοποιήθηκε, • Σύνολο πόντων, • Κριτήριο Bucholtz (με άθροισμα πόντων), • Βαθμολογική πρόοδος.

10. ΕΠΑΘΛΑ Στους 1ο, 2ο, 3ο κάθε ομίλου και στον «Κυπελλούχο» θα απονεμηθούν κύπελλα και αναμνηστικά συμμετοχής. Ο «Κυπελλούχος» θα προκύψει από το άθροισμα των βαθμών και πόντων της καλύτερης ομάδας της Α1 και της καλύτερης ομάδας της Α2 κάθε σωματείου.

11. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ Ενάντια σε απόφαση του Διαιτητή ή του Επικεφαλής Διαιτητή ασκείται ένσταση σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού Αγώνων της Ε.Σ.Ο. και κατατίθεται στο Διευθυντή Αγώνων μαζί με παράβολο ύψους πενήντα (50) ευρώ. Σε περίπτωση μερικής ή ολικής αποδοχής της ένστασης το παράβολο επιστρέφεται. Η ένσταση υποβάλλεται το αργότερο είκοσι τέσσερις (24) ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, στον οποίο αναφέρεται. Η Επιτροπή Ενστάσεων θα ανακοινωθεί με συμπληρωματική προκήρυξη 12. ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ : Θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα: www.chess-results.com Για ότι δεν προβλέπεται από την Προκήρυξη, για μεταβολή της Προκήρυξης και για κάθε πρόβλημα που τυχόν παρουσιαστεί, αποφασίζει τελεσίδικα η Επιτροπή αγώνων, καθώς και όποιος άλλος κληθεί από την Επιτροπή να συμμετάσχει σε αυτήν.

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ Σ.Ο. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, Α.Ο.ΖΗΝΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, Α.Π.Ο.ΚΟΤΙΝΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ, Α.Σ.ΠΑΠΑΓΟΥ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ Γ.Σ., Σ.Ο.ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, Σ.Ο.ΑΙΓΑΛΕΩ, Σ.Ο.ΜΟΣΧΑΤΟΥ, Σ.Ο. ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ, Σ.Ο.ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ, Σ.Μ.Α.Ο. ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ, Φ.Ο.Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ