ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΠΡΙΝ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ.

Κυκλοφόρησαν τα Πρακτικά της διημερίδας για το Λορέντζο Μαβίλη, που έγινε την Άνοιξη του 2012 στην Κέρκυρα, με άρθρο του Παναγή Σκλαβούνου (σαράντα σελίδες) για τη σκακιστική επίδοση του ποιητή και αγωνιστή. Στο εξώφυλλο του βιβλίου εικονίζεται ο Μαβίλης, 22 ετών, στη Γερμανία, με τη στολή της σπουδαστικής οργάνωσης Palatia. Ο Μαβίλης, όταν ίδρυσε το Σκακιστικό Σύλλογο του Πανεπιστημίου του Μονάχου (ASCM), υιοθέτησε μονόγραμμα του σωματείου (Ζirkel) ανάλογο με εκείνο των σπουδαστικών οργανώσεων. To v! στο τέλος του μονογράμματος συμβολίζει τη λατινική προστακτική vivat! = ζήτω ! Αυτή η λέξη ήταν και η τελευταία που είπε ο ποιητής πριν πεθάνει για την Ελλάδα στο βαλκανικό πόλεμο (1912).

Τραγούδια από τη θεατρική παράσταση του Γιαννιώτη δάσκαλου Άγγελου Παπαγεωργίου για το Μαβίλη.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων 2012 έγινε στις 24 Ιουνίου 2012 στη Γλυφάδα εις μνήμην των 100 χρόνων από τη θυσία του Μαβίλη, αγωνιστή στους βαλκανικούς πολέμους του 1912.
Tα λευκά κάνουν ματ σε 3 κινήσεις (του Λορέντζου Μαβίλη, "Αττικόν Μουσείον" 1890)

Δείτε τα προβλήματα και τη βαθμολογία του Πανελλήνιου διαγωνισμού Λύσης 2012.

Tα λευκά κάνουν ματ σε 3 κινήσεις (του Λορέντζου Μαβίλη, Rivista Scacchistica Italiana 1908)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΑΚΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ" ΣΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΒΙΒΛΙΟ του Παναγή Σκλαβούνου. «Κυκλοφόρησε και η νεότερη έκδοση (2018) με τίτλο : «Οι άγνωστες εποχές του ελληνικού σκακιού», που υπερκαλύπτει την προηγούμενη και αναφέρεται σε όλες τις φάσεις ενασχόλησης των Ελλήνων με τα παιχνίδια σε διαγραμμισμένες επιφάνειες. Δηλαδή, στην εποχή της αρχαίας Ελλάδας, στη βυζαντινή εποχή, στην τουρκοκρατία και κυρίως στη νέα Ελλάδα του 19ου αιώνα.»