Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ "ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ" (ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΚΑΚΙ )

Mάθετε εδώ τα πάντα για τα Σκακιστικά Προβλήματα (στο μπλογκ του μέλους μας Μανώλη Μανωλά). Το περιεχόμενα του μπλογκ μεταφερμένo στα Αγγλικά.

Διαβάστε Λεξιλόγιο "Καλλιτεχνικού Σκακιού".

Τα προβλήματα "ματ σε 2 κινήσεις" ή περισσότερες κινήσεις, είναι από παλιά γνωστά και λέγονται πλέον "ορθόδοξα". Δημοσιεύουμε τους ορισμούς των "αντίστροφων" και των "βοηθητικών" προβλημάτων, για όσους δεν τα γνωρίζουν. Αντιπροσωπευτικά προβλήματα "αντίστροφων (στα αγγλικά λέγονται SELFMATE)" και "βοηθητικών (στα αγγλικά λέγονται HELPMATE) " σκακιστικών προβλημάτων, μπορείτε να βρείτε, με τις λύσεις τους, σε πολλές ξενόγλωσσες ιστοσελίδες. Γίνονται διαγωνισμοί σύνθεσης όπου λαβαίνουν μέρος συνθέτες προβλημάτων με καινούρια (original) προβλήματά τους. Oλοκληρώθηκε Ελληνικός Διαγωνισμός Σύνθεσης για "τριάρια" όλων των κατηγοριών.

Γίνονται, βέβαια, και διαγωνισμοί λύσης προβλημάτων. Αξιολογείται εκείνος που θα λύσει τα περισσότερα προβλήματα μέσα σε καθορισμένο χρόνο και, σε περίπτωση, ίσου αριθμού λύσεων, εκείνος που τα έλυσε ταχύτερα. Βέβαια, η λύση των προβλημάτων πρέπει να αρχίζει σωστά (σωστές πρώτες κινήσεις) και, μετά, πρέπει να βρίσκονται οι καλύτερες απαντήσεις του αντιπάλου και ούτω καθεξής. Αλλιώς, χάνονται βαθμοί από τη λύση.

Τις παλιές εποχές γίνονταν διαγωνισμοί και σε προβλήματα, που δημοσιεύονταν μέσω εφημερίδων και περιοδικών, αλλά πλέον οι περισσότεροι διαγωνισμοί είναι "ζωντανοί", δηλαδή απαιτούν φυσική παρουσία των λυτών, γιατί, αν οι λύτες βρίσκονται σε άλλους χώρους, χωρίς επιτήρηση, υπάρχει περίπτωση να συμβουλευτούν σκακιστικά προγράμματα, τα οποία έχουν πλέον τόσο βελτιωθεί ώστε να 'λύνουν" όλα τα συνηθισμένα σκακιστικά προβλήματα. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα, που κατασκευάσθηκαν για να λύνουν μόνο σκακιστικά προβλήματα.

Παρακάτω στη σελίδα, θα δείτε ειδήσεις από τον κόσμο των σκακιστικών προβλημάτων και τους "ζωντανούς'΄ Διαγωνισμούς λύσης σκακιστικών προβλημάτων που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Μπορείτε, επίσης, να επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα της μόνιμης Επιτροπής της Παγκ. Σκακιστικής Ομοσπονδίας ΦΙΝΤΕ για τα Σκακιστικά Προβλήματα (PCCC)

2007

O ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΥΣΗΣ 2007 έγινε στη Ρόδο ! Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα και τα προβλήματα. Μπορείτε, επίσης, να κατεβάσετε το bulletin της συνάντησης των προβληματιστών στη Ρόδο με τους διαγωνισμούς σύνθεσης, που έγιναν επί τόπου.

 

2008

Αρχές του 2008 απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών ο Βύρωνας Ζάππας, μοναδικός Έλληνας που κατείχε τίτλο μεγάλου διεθνή μετρ (GM) στη σύνθεση σκακιστικών προβλημάτων. Η οικογένεια των ελλήνων σκακιστών και ιδιαίτερα όσων ασχολούνται με τα σκακιστικά προβλήματα, είναι πλέον πολύ φτωχότερη. Δείτε ένα πρόβλημα του Βύρωνα Ζάππα αξιολογημένο στις 64 πιο ενδιαφέρουσες σκακιστικές συνθέσεις, που έχουν φτιαχτεί.

Το Σάββατο 19 Απριλίου 2008 το απόγευμα (ώρα 6) έγινε στον ΣΟ Παγκρατίου (Ζηνοδότου 22, Αθήνα, πλατεία Παγκρατίου) ο Διαγωνισμός Λύσης Σκακιστικών προβλημάτων της ΕΣΣΝΑ έτους 2008 σε μνήμη του Βύρωνα Ζάππα. Τέθηκαν 6 προβλήματα προς λύση σε χρόνο 2 ώρες και ένα τέταρτο. Τους περισσότερους βαθμούς συγκέντρωσαν οι : Ν. Μενδρινός (25 σε 30 δυνατούς, Πρωταθλητής Αττικής), Α. Παπασταυρόπουλος (20), Π. Κονιδάρης (19), Λ. Ανεμοδουράς, Γ. Γαρουφαλίδης (15), Σ. Ιλαντζής (14).
Καλύτερη ομάδα η ομάδα του "Ζήνωνα Γλυφάδας".

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΥΣΗΣ 2008 έγινε στη Λετονία, στις 2 & 3 Σεπτεμβρίου 2008. Ο Έλληνας Κώστας Πρέντος έκανε νόρμα "γκρανμετρ" στον Όπεν διαγωνισμό, που έγινε την 1η Σεπτεμβρίου στον ίδιο χώρο.

Ο 7os Πανελλήνιος Διαγωνισμός λύσης σκακιστικών προβλημάτων 2008 έγινε την Κυριακή 1 Ιουνίου 2008 στο εντευκτήριο του ΣΟ Αιγάλεω. Πρώτευσε ο Κώστας Πρέντος (56/60), προ των Ανδρέα Παπασταυρόπουλου 43.2 /60) και Νίκου Μενδρινού (35/60).

 

2009

O ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ 2009 ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΤΗ ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ.Πρώτος ο Πολωνός Μούρτζια, δεύτερος ο Ρώσος Ευσέεβ και τρίτος ο Τσέχος Ντραγκούν. Δωδέκατος ο Έλληνας Κώστας Πρέντος. Πολωνία, Ρωσία και Σερβία στις τρεις πρώτες θέσεις του ομαδικού.

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός λύσης Σκακιστικών προβλημάτων 2009 έγινε στο Ρίο ντε Τζανέιρο με πρωταθλητή και πάλι τον Πολωνό Μούρτζια (89/90), δεύτερο τον Ρώσο Γιεφσέεβ (81/90) και τρίτο τον Γερμανό Τσούντε (78/90). 8oς ο Έλληνας Κώστας Πρέντος. Πρώτη η Πολωνία, δεύτερη η Γερμανία, τρίτη η Ρωσία στο ομαδικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ KAI ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΛΥΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ 2009 , ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣE ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΟΛΕΙΣ : ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ). ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ , Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΝΤΟΣ, ΠΟΥ ΜΕ 49.5 ΒΑΘΜΟΥΣ ΠΡΩΤΕΥΣΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΗΤΑΝ 13ος.

Την Κυριακή 12 Απριλίου 2009 έγινε ο 6ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΚΑΚΙ ΑΤΤΙΚΗΣ , στον Σκακιστικό 'Ομιλο Αμπελοκήπων με οργανωτή τον Γιάννη Γαρουφαλίδη, που ήταν , όπως κάθε χρόνο, αφιερωμένος στο Βύρωνα Ζάππα. Πάλι οι σκακιστές του "Ζήνωνα" διακρίθηκαν. Στην πρώτη θέση ο Νίκος Μενδρινός (17.5 βαθμοί) και στις επόμενες τρεις οι : Φουγιαξής , Σκυριανόγλου, Παπασταυρόπουλος με 15. Ακολούθησαν οι : Σ. Ιλαντζής (13) και Ε. Βλάχος (12.5). Διαβάστε το "Δελτίο τύπου" στην ιστοσελίδα της ΕΣΣΝΑ. Άλλες ανταποκρίσεις στο μπλογκ Καλλιτεχνικού Σκακιού, το σκακιστικό μπλογκ και στο μπλογκ του Π. Κονιδάρη.

To 2009 συμπληρώθηκαν 15 χρόνια χωρίς τον Δημήτρη Καπράλο, τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη σκακιστικών προβλημάτων.

Στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σκακιστικών Προβλημάτων (2009) πρώτευσαν οι : Πρέντος, Φουγιαξής , Παπασταυρόπουλος. Ο Κώστας Πρέντος είναι μόνιμα Πρωταθλητής Ελλάδας στη λύση σκακιστικών προβλημάτων.

 

2010

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 2010 ΕΓΙΝΕ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ.

Ο Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός έγινε λίγες μέρες μετά, στο Λονδίνο. Δείτε τα πλήρη ατομικά και ομαδικά αποτελέσματα και τα προβλήματα που τέθηκαν στον διαγωνισμό. O Nίκος Μενδρινός ήλθε όγδοος σε παράλληλη εκδήλωση, που λέγεται : Machine Gun Solving (30προβλήματα 2 κινήσεων με χρόνο μισό λεπτό για τη λύση καθενός). Τα προβλήματα και τα αποτελέσματα αυτής της εκδήλωσης υπάρχουν εδώ.

Την Κυριακή 13 Ιουνίου πρωί (από 10.30 - 15.00 με ενδιάμεσο διάλειμμα) διεξήχθη, στη μεγάλη ισόγεια αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γλυφάδας Αττικής, o 9ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων, που ανάδειξε στις πρώτες θέσεις τούς : Κώστα Πρέντο, Νίκο Μενδρινό, Ανδρέα Παπασταυρόπουλο, Γεωργιάδη Γιάννη, Κονιδάρη Παναγιώτη και Κωστούρο Αλέξανδρο. Τα θέματα προς λύσην έδωσε ο Γιάννης Γαρουφαλίδης. Δείτε στο μπλογκ "καλλιτεχνικού Σκακιού" περισσότερα αποτελέσματα και τα θέματα του Πανελλήνιου διαγωνισμού..

Σε παράλληλο διαγωνισμό, με ευκολότερα προβλήματα, πρώτευσαν οι Τσιλιμιγκάκης Χρήστος, Παπαδόπουλος Παναγιώτης, Δρακουλάκος Γρηγόρης, Ροϊνός Ηλίας και Νικητάκης Ιάσων.

Με την ευκαιρία του 9ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων (Γλυφάδα, Κυριακή 13 Ιουνίου), η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της ΕΣΟ ετοίμασε τιμητική πλακέτα για το Νίκο Δάμπαση, τον παλαιότερο σήμερα Έλληνα συνθέτη σκακιστικών προβλημάτων και έναν από τους παλαιότερους Έλληνες σκακιστές.

Εγινε τον Οκτώβριο του 2010 στην Κρήτη η παγκόσμια συνάντηση προβληματιστών σκάκι.

Τα θέματα και οι βαθμολογίες στους Διαγωνισμούς Λύσης προβλημάτων του Συνεδρίου 2010.

2011

Ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Λύσης έγινε αρχές Απρίλη στην Πολωνία.

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Λύσης έγινε 22 - 24 Αυγούστου στην Ιταλία.

2012

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός έγινε 24 Ιουνίου στη Γλυφάδα.

Δείτε τα προβλήματα και τη βαθμολογία του Πανελλήνιου διαγωνισμού.

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός λύσης προβλημάτων σκάκι έγινε στην Ιαπωνία.

ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΛΥΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 2012 (Κυριακή 25 Νοεμβρίου, Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα) ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΛΟΡΕΝΤΖΟΥ ΜΑΒΙΛΗ, πρώτευσε η ομάδα του Ζήνωνα Γλυφάδας. Πρωταθλητής Αττικής ο Νίκος Μενδρινός με 24 βαθμιούς στους 30, δεύτερος ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς με 20, ο Γιάννης Γαρουφαλίδης με 18, ο Μανώλης Μανωλάς με 16, ο Χάρης Φουγιαξής με 15. Δείτε τα προβλήματα και φωτογραφίες από τη διαδικασία λύσης και βραβεύσεων.

2013

Tην Κυριακή 27 Ιανουαρίου έγινε ο φετινός Παγκόσμιος Διαγωνισμός Λύσης προβλημάτων σκάκι, ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα διεξήχθη στην Αθήνα και την Πάτρα, Δείτε Αποτελέσματα και Προβλήματα από το Διαγωνισμό στην ιστοσελίδα του Μανώλη Μανωλά.

Την Κυριακή 9 Ιουνίου , ώρα 11.00 - 13.00 η "Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Αττικής" και ο "Ζήνωνας" Γλυφάδας διοργάνωσαμν το 10ο Διαγωνισμό λύσης σκακιστικών προβλημάτων Αττικής εις μνήμη του Βύρωνα Ζάππα, που ήταν ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης Σκακιστικών Προβλημάτων και πέρασαν 5 χρόνια, που δεν βρίσκεται αναμεσά μας. Η εκδήλωση έγινε στο "Καφενείο της Κάισσας", Μεσογείων 12, στο πατάρι. Δείτε τα Πλήρη Αποτελέσματα και τα θέματα στην ιστοσελίδα του Μανώλη Μανωλά.

O "Zήνωνας Γλυφάδας" πρώτευσε και φέτος στο (10ο) Διαγωνισμό λύσης σκακιστικών προβλημάτων της Αττικής, που έγινε στο Καφενείο της ¨Κάισσας" με συνδιοργάνωση του "Κάισσα καφέ", της ¨ΕΣΣΝΑ" και του "Ζήνωνα" Γλυφάδας. Συγκεκριμένα, και παρότι δεν αγωνίστηκαν οι : Παπασταυρόπουλος και Μενδρινός, ο Χάρης Φουγιαξής πήρε την 1η θέση, ο Κώστας Κόρδης την 3η, ο Παναγής Σκλαβούνος την 5η, ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς την 6η. Οι μισοί διαγωνισθέντες ήταν παίκτες του "Ζήνωνα"! Διοργανωτής και κριτής ο Γιάννης Γαρουφαλίδης.

O 12oς Πανελλήνιος Διαγωνισμός λύσης σκακιστικών προβλημάτων έγινε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στον ίδιο χώρο με ελεύθερη συμμετοχή. Δείτε τα αποτελέσματα. Oι δύο πρώτοι του Διαγωνισμού Ν.Μενδρινός και Π. Κονιδάρης, μαζί με τον εκπρόσωπό μας στα Συμβούλια των Σκακιστών - Προβληματιστών Χάρη Φουγιαξή αγωνίστηκαν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό, που έγινε στη Γεωργία 21-28 Σεπτεμβρίου.

2014

Στη 10η θέση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2014 (17-18/5ου, Μαυροβούνιο) ο πρωταθλητής Ελλάδας στη λύση σκακιστικών προβλημάτων Νίκος Μενδρινός. Συμπλήρωσε τη 2η "νόρμα" για τίτλο "διεθνούς μετρ". Ο πρωταθλητής Νίκος Μενδρινός, παίκτης του "Ζήνωνα Γλυφάδας" και η "Επιτροπή Καλλιτεχνικού σκακιού" διοργάνωσε σε πολλές ελληνικές πόλεις ταυτόχρονα, την Κυριακή 5 Ιανουαρίου, ώρα 11 το πρωί το 1ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΥΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.

Ο Nίκος Μενδρινός του "Ζήνωνα" βγήκε και το 2014 πανελληνιονίκης στη λύση προβλημάτων, στον πανελλήνιο διαγωνισμό, που έγινε φέτος πρώτη φορά στην Πάτρα , και μας αντιπροσώπευσε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό στην Ελβετία, που θα διεξαχθεί τέλη Αυγούστου.2oς στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ο παίκτης του "Ζήνωνα" Ανδρέας Παπασταυρόπουλος.

ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ "ΑΟ ΖΗΝΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ" ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΗΣ ΦΟΥΓΙΑΞΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΤΡ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΩΝ.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΕΙΝΑΙ : Ο ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΔΡΙΝΟΣ, Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΔΗΣ, Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΝΩΛΑΣ, Ο ΛΕΩΚΡΑΤΗΣ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑΣ., Ο ΠΑΝΑΓΗΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ.

Ερευνήστε σε Βάση Σκακιστικών Προβλημάτων, on-line.