2009

Ο 19χρονος Νορβηγός σκακιστής Κάρλσεν αγωνίσθηκε στο πολύ ισχυρό ρωσικό τουρνουά "Ταλ μεμόριαλ", όπου πρώτευσε ο Ρώσος Κράμνικ. Ο Κάρλσεν ισοβάθμησε στη δεύτερη - τρίτη θέση του τουρνουά, μαζί με τον Ουκρανό Ιβαντσούκ, αλλά προηγήθηκε στο τέλος του έτους όλων των σκακιστών στον ανεπίσημο Πίνακα διεθνούς ELO ("τρέχουσα" κατάταξη). O Κάρλσεν κέρδισε το 'World Blitz Chess Championship" που διεξήχθη στη συνέχεια (16-18 Νοεμβρίου), τρεις πόντους πάνω από τον δεύτερο στην κατάταξη.

Το τουρνουά ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, το τουρνουά ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ , το τουρνουά ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ , το "Summer Cup 2009" στη Χαλκιδική, το 4ο θερινό Όπεν του ΣΟ Πύργου (23-26 Ιουλίου). το τουρνουά ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ ΧΑΝΙΩΝ, το τουρνουά της ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ , το τουρνουά της Καβάλας (ανοικτό πρωτάθλημα Ελλάδας, με πρωταθλητές τους Χ. Μπανίκα και Αλ. Στείρη), το διεθνές τουρνουά "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2009" στη Χαλκίδα (για παίκτες με ELO>2200 και για παίκτες με ELO<2200 ), το 2ο Ανοικτό Διεθνές Τουρνουά σκάκι της Αιγιαλείας, το 2ο Ανοικτό Διεθνές Τουρνουά της Βέροιας και το Διεθνές Τουρνουά σκάκι της Κέρκυρας "CORFU CHESS 2009"(5-13/9ου)

Ταυτόχρονα (22-29/8ου) διεξήχθησαν το 17ο Διεθνές Τουρνουά "Τιμή στην Εθνική Αντίσταση" στη Νίκαια Αττικής , το 6ο Διεθνές Τουρνουά Καλαμαριάς, σε δύο γκρουπς : 1ο γκρουπ και 2ο γκρουπ. και το 5ο Διεθνές Τουρνουά Ηρακλείου - Γαζίου στην Κρήτη.

Επίσης, το διήμερο τουρνουά ράπιντ του ΣΟ Λαμίας στην Αρκίτσα και το τριήμερο "Τουρνουά Φωκικά 2009_ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ " (4-6 Σεπτεμβρίου 2009) στην Άμφισα και το καθιερωμένο Τουρνουά ράπιντ το διήμερο 5 - 6 Σεπτεμβρίου στο Παράλιο Άστρος Αρκαδίας , το "3ο Τουρνουά παίδων του Πανιωνίου ΓΣΣ" , τo 5o Aτομικό νεανικό πρωτάθλημα σκάκι Δυτικής Αττικής

Το "Παπαναστάσιο Όπεν Τουρνουά" , που οργανώθηκε μετά πολλά χρόνια από τον ΣΟ Περιστερίου (8-16/9ου/2009) σε έναν ωραίο και βολικό (από πλευράς συγκοινωνίας) χώρο. Αρωγός ο δήμος Περιστερίου με την παρουσία του δημάρχου στην τελετή λήξης.

Eλβετικό Τουρνουά 6 γύρων 11-13 Σεπτεμβρίου στο Ρίο Αχαϊας έγινε εις μνήμη του εκλιπόντος 43 χρονου σκακιστή Νίκου Καραπάνου.

Στην Πλατεία Πετρούπολης διεξήχθη "Σκακιστικό Φεστιβάλ" από τον ΑΣΟΠ "Δίας Πετρούπολης"(10-15/10ου). Διαβάστε ανταπόκριση του Δ. Σκυριανόγλου από το σιμουλτανέ της Α. Κόστενιουκ.

Ενημέρωση για το 17o Ομαδικό Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκάκι 2009. 20η η Ελλάδα στη γενική κατηγορία, 15η στις γυναίκες.

Ολοκληρώθηκε το Διασυλλογικό Κύπελλο "Σπύρος Μπίκος" 2009 σκάκι της ΕΣΣΝΑ. H A΄ ομάδα του 'Ζήνωνα" Γλυφάδας πήρε την 3η θέση σε 14 ομάδες στην Α' κατηγορία και η Β' ομάδα του "Ζήνωνα" την 10η θέση σε 43 ομάδες στη Β' κατηγορία . Διαβάστε ποιός ήταν ο Σπύρος Μπίκος

Η ομάδα Παμπαίδων του "Ζήνωνα" ισοβάθμησε στην 4η-5η θέση της α' φάσης του Πρωταθλήματος σκάκι Παμπαίδων της ΕΣΣΝΑ και αντιμετώπισε τον Πανιώνιο στον πρώτο αγώνα της β' φάσης στις 4 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο Αττικής.. O αγώνας έληξε ισόπαλος 3-3 (στην κανονική διάρκεια και στα μπαράζ μειωμένου χρόνου), αλλά ο Πανιώνιος προκρίθηκε για τις θέσεις 1-4 εξαιτίας κάποιου τριτεύοντος κριτηρίου ισοβαθμίας της α΄φάσης. Στoν δεύτερο αγώνα του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου, η ομάδα του "Ζήνωνα" νίκησε 4.5 - 1.5 τον ΣΟ Νέας Φιλαδέλφειας και στον τρίτο αγώνα της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου νίκησε τον Πειραϊκό ΟΣ 3.5-2.5 . Τα φετινά αποτελέσματα στην κατηγορία Παίδων, μπορείτε επίσης να δείτε στην ιστοσελίδα της ΕΣΣΝΑ.

Ολοκληρώθηκε το κλειστό τουρνουά πουλ 12 παικτών "Φθινόπωρο 2009' στον ΣΟ Νέας Φιλαδέλφειας., μετά το οποίο ο σκακιστής του Ζήνωνα Γλυφάδας Κώστας Κολλιόπουλος συμπλήρωσε τις απαιτήσεις και έλαβε τίτλο "μετρ".

H τελική φάση του 2ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Παίδων - κορασίδων ολοκληρώθηκε στο 4ο δημοτικό σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας με συνδιοργάνωση, του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου, του Σ.Ο.Ν.Φ. και της ΕΣΟ. Πρωταθλητής ο ΣΟ Καβάλας.

Στο δήμο Νίκαιας (αίθουσα "Μάνος Λοϊζος" επί της οδού Θηβών) διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2009 τα "Νεανικά Πρωταθλήματα σκάκι Αττικης 2010" για τις κατηγορίες κάτω των 16 χρόνων (αλλά και επιπλέον για τις κατηγορίες κάτω των 18 και κάτω των 20 χρόνων). Δείτε τα αποτελέσματα και τις κληρώσεις των αγώνων.

Στην Ηλεία ολοκληρώθηκε το(59ο) Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδας 2009 στο σκάκι (με πρωταθλητή τον Χ. Μπανίκα). Στην Κεφαλλονιά ολοκληρώθηκε το (32ο) Πρωτάθλημα Γυναικών 2009 στο σκάκι (με πρωταθλήτρια την Β.Παπαδοπούλου).

3-9 Ιουλίου έγινε στη Χαλκιδική το Πρωτάθλημα Α' Εθνικής 2009 στο σκάκι, όπου συμμετείχε και ο "Ζήνωνας". Πρωταθλήτρια Ελλάδας και φέτος η ομάδα του ΣΟ Καβάλας. Η ομάδα του "Ζήνωνα' στην 21η θέση (πρώτη θέση κάτω από τη ζώνη παραμονής στην κατηγορία).

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Παραδοσιακό δυναμικό του "Ζήνωνα" για την Επίδοση, το Ήθος και το Μέγεθος της ομάδας.

Αγωνίσθηκαν 19 παίκτες και παίκτριες του "Ζήνωνα" και η αποστολή ξεπέρασε τα 40 άτομα.

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΑ NEA EΤΟΥΣ 2008